Cvjetići istražuju zanimanja ljudi

U protekla tri tjedna djeca naše skupine istraživala su zanimanja, tj. čime se sve bave odrasli, koje poslove rade.

Na ideju o temi „zanimanja“ došli smo potaknuti pričom jedne djevojčice iz naše skupine o svom odlasku liječniku. Budući da joj se kod liječnika svidjelo, rekla je da će ona biti liječnica te da se želi u vrtiću tako igrati. Potaknuti time, u našoj sobi dnevnog boravka formirali smo centar za aktivnosti „mali liječnici“, koji smo obogatili raznim poticajima za aktivnosti: kutijice od lijekova, šprice, male bijele kute, i dječji pribor za igru liječnika.

Formirali smo i centar za aktivnosti „knjižnica“, budući da djeca naše skupine jako vole slikovnice. U tom centru za aktivnosti djeca su mogla upoznati ulogu knjižničara te saznati kako se posuđuju i vraćaju knjige u knjižnicu.

Kroz razne aktivnosti upoznali smo i ova zanimanja: pekar, prodavač, vatrogasac, policajac, slikar, glazbenik, automehaničar.

Djeci se jako svidjela uloga pekara. Ponudili smo im radno –praktičnu aktivnost izrade kiflica. U toj aktivnosti sudjelovala su sva djeca. Zajedno smo umijesili tijesto te smo pokušali usvojiti tehniku izrade kiflica. Najprije smo podijelili tijesto na jednake dijelove, onda smo ga razvijali pomoću valjaka za tijesto te smo to tijesto oblikovali u oblik kiflice. U dogovoru s kuharicama našega vrtića, kiflice koje su djeca izradila svojim vrijednim ručicama su ispečene te su kasnije svi uživali u njihovom finom okusu.

Djeca su kroz ovu temu dobila brojne informacije o raznim zanimanjima. Potaknuti na aktivnost, razvijali su svoje odnose s vršnjacima i proširivali svoja znanja o onome što se događa oko njih i kako funkcionira društvo u kojem živimo.