Cvjetići se brinu o planetu zemlj

Naša skupina započela je rad na projektu „Svijet oko nas“ (ekologija). Poticaj za to bile su gliste koje su djeca pronašla u našem dvorištu poslije kiše. Nakon te istraživačke aktivnosti, pronašli smo prigodne slikovnice i enciklopedije u knjižnici našega vrtića, pomoću kojih su djeca mogla proširiti svoje poznavanje raznih vrsta životinja. Nakon toga, otišli smo u šetnju poljem kako bismo istražili koje vrste životinja tamo možemo pronaći, a ujedno smo pronašli i razne biljne vrste. Nekoliko primjeraka dobro nam poznatih biljnih vrsta smo ubrali te smo izradili herbarij (na naš način) koji će nam koristiti za aktivnost prepoznavanja i usvajanja naziva tih biljaka.

Razgovorom o biljkama i životinjama, pokušali smo djecu potaknuti na razmišljanje kako ih mi možemo zaštititi, i tako smo zajednički došli do zaključka da im trebamo omogućiti čist okoliš. Kroz aktivnost za poticanje svijesti o recikliranju otpada, djeca su usvojila nazive vrsta otpada te su kroz igru mogli vježbati pospremanje vrsta otpada u pripadajuće kante za otpad te razlikovati boje tih kanti. Odlučili smo učiniti još nešto dobro za svoj planet, pa smo posijali razne vrste sjemenja u posude sa zemljom. Na taj način djecu potičemo da brinu o biljkama koje će izrasti, tj. da ih zalijevaju kada je to potrebno. Kasnije te biljke planiramo presaditi u naš mali vrt koji ćemo formirati u dvorištu. Također, uređujemo naše dvorište pomoću materijala koji nam više ne trebaju, pa su nam tako očevi djece pomogli izraditi kućicu za djecu od letava koje smo imali u našem vrtićkom spremištu za stare materijale, te su nam pomogli izraditi pješčanik od recikliranih automobilskih guma. U planu nam je izrada cvjetnjaka od recikliranih plastičnih boca.

Imamo veliki interes za razvoj daljnjih aktivnosti na ovu temu, imamo volje i obilje veselja u predivnim zajedničkim aktivnostima koje nastaju. Veselimo se što nas pratite te Vam ovim putem svima zahvaljujemo.

Odgojiteljice Ivana i Marina