„CVJETIĆI IDU NA SPAVANJE“

San i kvalitetno spavanje direktno utječu na dječji psihički i fizički razvoj. Također, san je bitan faktor koji utječe, kako kod odraslih, tako i kod djece, na dnevnu energiju i raspoloženje.

Nedostatak sna kod djece može utjecati i na njihovo raspoloženje, koncentraciju i obavljanje svakodnevnih zadataka. Na primjer, ako su djeca neispavana lako se mogu naljutiti zbog sitnice.

Stručnjaci preporučuju da djeca od 3 do 5 godina trebaju spavati 10 do 13 sati (uključujući i spavanje po danu). Ono što treba izbjegavati je da djeca ove dobi imaju manje od 8 sati sna.
Kada dijete spava, tijelo proizvodi somatotropin – hormon rasta koji je izuzetno bitan za zdrav rast djeteta, a količina sna utječe i na njihovu znatiželju i kreativnost.

Većina djece naše skupine svakodnevno u vrtić dolazi vrlo rano. Prijepodne nam je ispunjeno mnoštvom aktivnosti koje, osim što djeci omogućuju učenje i zabavu, iziskuju i puno energije. Poslije okrijepe ručkom, naši „Cvjetići“ vole se malo odmoriti. Nakon odmora, spremni su veselo dočekati svoje roditelje i potrčati im u zagrljaj.

Odgojiteljice Ivana i Marina