CVJETIĆI ISTRAŽUJU STABLA

U našoj skupini kroz mjesec rujan proveden je projekt „Stablo”. Sve je započelo interesom djece za sakupljanje lišća u dvorištu našega vrtića. Najprije smo istražili od kuda dolazi to lišće. Kada smo saznali da je palo sa stabala u našem dvorištu te da ga je vjetar donio sa stabala iz obližnjeg voćnjaka, odlučili smo proširiti istraživanje. Sljedeći dan pošli smo u šetnju s ciljem uočavanja novih stabala. Djeci je jako zanimljivo bilo veliko stablo oraha koje su ugledali uz stazu kojom smo šetali.

Približili smo se stablu te smo ga zajednički „zagrlili” (napravili kolo oko stabla), a na taj način su djeca proširila svoju spoznaju o veličini tog stabla. Nakon toga uslijedilo je sakupljanje njegovih plodova, a u nastavku šetnje i sakupljanje plodova drugih stabala i lišća koje su djeca pronašla. Lišće koje su djeca sakupila su odgojiteljice plastificirale te su ga djeca koristila za promatranje na svjetlećem stolu (u centru za senzo-motoričke aktivnosti), a koristili smo ga i za razne druge aktivnosti, kao i plodove. Djeci smo ponudile razne enciklopedije i slikovnice uz koje su također saznali mnoge zanimljivosti o stablima. Razvili smo i nekoliko likovnih aktivnosti.

Jako je zanimljiva bila suradnja s djedom djevojčice iz naše skupine, koji je vrsni poznavatelj šume i raznih vrsta stabala, pa je iz tog razloga bio gost u našoj skupini. Donio je sa sobom razne poticaje za djecu (komadi raznih vrsta stabala iz šume, plodovi stabala iz šume, jelenovi rogovi,…) pomoću kojih su razvili nove aktivnosti, a nakon toga nam je pomogao zasaditi dva mlada stabla (kruška i breskva) u dvorištu našega vrtića (sadnice su donacija roditelja iz naše skupine). Ovaj projekt djeci je omogućio proširenje ranije stečenih spoznaja i vještina, a potaknuo ih je i na usvajanje novih. Svidio nam se ovakav način rada u našoj skupini te ćemo ga zasigurno provoditi i dalje.

Veliki pozdrav svima od Cvjetića! 🙂