CVJETIĆI U ŠETNJI

U našoj skupini jako pazimo na zadovoljenje potrebe djece za boravkom na otvorenom. Osim boravka na dječjem igralištu našega vrtića, trudimo se što češće s djecom odlaziti u šetnje.

Šetnja je jedna od aktivnosti u kojoj djeca dolaze u interakciju s neposrednom prirodnom i društvenom okolinom. Potičemo zdrave životne navike kretanjem, a njime se povećava kondicija i otpornost organizma. Prilikom planiranja šetnje uvijek se dogovara cilj šetnje, plan i dužina kretanja i planiraju se pojedinačne obaveze (prikladna odjeća, obuća, kretanje u paru, poštivanje prometnih propisa). Za vrijeme šetnje djeca su u interakciji s okolinom svim svojim osjetilima (promatraju i zapažaju promjene u prirodi u različita godišnja doba, boje, oblike, veličine, ljude, promet, poznate građevine; osluškuju različite zvukove u neposrednoj okolini kretanja).

Šetnja podiže raspoloženje kod djece; potiče mozak na proizvodnju endorfina, hormona koji je odgovoran za dobar osjećaj, pomaže ublažiti stres i odbija tugu. Djeca koja borave na svježem zraku su samostalnija, bolje spavaju, lakše se koncentriraju, jačaju društvene vještine, fizički su spretnija, a razvijaju i veće razumijevanje za prirodu i okoliš.

Odgojiteljice Ivana i Marina