Cvjetići u zimskom snu

Djeca iz skupine „Cvjetići“ ovaj tjedan su se bavila temom zimski san. Saznali smo kako se životinje pripremaju za zimu, čime se sve hrane. Djeca su pogađala različite zagonetke o životinjama, slušala stihove, čitala priče, a nakon priče svatko je nacrtao dio iz priče koji mu se najviše svidio. Igrali smo pokretnu igru s pjevanjem „Boc, boc iglicama“ i igru glazbenih stolica. Pjevali smo pjesmicu „Tri vjeverice male“ te igrali matematičku igru „Pomozi vjeverici sakupiti lješnjake za zimu“. Zapitali smo se, što sad rade životinje, gdje se one sklone, gdje pronalaze hranu?

Da bi preživjele zimu, moraju se dobro pripremiti. Tako neke od njih prespavaju čitavu zimu u dubokom snu koji nazivamo hibernacija.

Najpoznatiji zimski spavač je medvjed, a tu su još i šišmiši, žabe, zmije i neki kukci.
Cilj nam je bio zadovoljiti dječji interes stjecanjem znanja o različitim vrstama životinja koje spavaju zimski san i kako preživljavaju zimu te omogućiti djeci da steknu određena znanja i predodžbe o zimskom snu. Upoznati ih sa karakteristikama i osobitostima zimskog sna i životinja koje spavaju zimski san.

Tako su upoznali nove pojmove kao što su zimski san, hibernacija, usvojili znanja o različitim vrstama životinja, njihovih životnih navika, čime se hrane poput (medvjeda, vjeverice, zmije, žabe, ježa, kornjače, bubamare). Utjecali smo na razvoj vizualne percepcije različitim fotografijama, enciklopedijama, pričama, knjigama. Razvijali smo dječju maštu, likovne i glazbene kompetencije.