Nova skupina Točkice

Početkom pedagoške godine osnovana je nova skupina Točkice u kojoj je većina djece novoupisana, osim jednog dječaka koji je polazio jasličku skupinu Zečići. Stoga smo odlučile roditeljima dati nekoliko savjeta vezanih uz prilagodbu i prikazati vrijeme prilagodbe kroz par fotografija, kako bi vidjeli da su djeca bila zaigrana, zainteresirana te sudjelovala u raznim aktivnostima.

Prvi dolazak u jaslice/vrtić prva je veća promjena u obiteljskoj dinamici. Stoga vrtić predstavlja potpuno novu sredinu punu iznenađenja za dijete. Odlazak djeteta u vrtić predstavlja veliku promjenu kako za dijete, tako i za roditelje. Osim kod djece, neugodni osjećaji se mogu pojaviti i kod roditelja, stoga je bitno da roditelji znaju kako djeca mogu osjetiti njihov strah, brigu ili anksioznost vezanu uz vrtić, a to može izazvati dodatni otpor i teškoće prilagodbe. Važno je da roditelji djecu pripreme na vrtić te im ga prikažu kao pozitivno i veselo mjesto, prije nego djeca krenu u njega.

Prilagodba na vrtić je individualna i obično traje dva tjedna tijekom kojih roditelj ostaje kraće vrijeme s djetetom u skupini. Vrlo je važno da za vrijeme zajedničkog boravka u skupini roditelj djetetu dopusti da samo istraži prostor i upozna odgojitelje i vršnjake.

Svako dijete na prilagodbu reagira drugačije jer ono ovisi o nekoliko faktora – dobi djeteta, povezanosti s roditeljima, djetetovom karakteru, prijašnjim iskustvima socijalizacije, itd. Osim toga, dječje reakcije na prilagodbu mogu se očitovati i na nekoliko razina: emocionalnoj (tuga, potištenost, ljutnja… ) , tjelesnoj (bolovi, povraćanje, tepanje, mucanje…) , ponašajnoj (udaranje, vrištanje, odbijanje kontakta i hrane…). Važno je napomenuti da su reakcije na prilagodbu uobičajene i prirodne.

Dijete treba znati kada dolazi oproštaj od roditelja i da on traje kratko, odnosno da se roditelj više ne zadržava u vrtiću nakon što kaže da odlazi. Za djecu je to važno jer što se roditelj duže zadržava u vrtiću i promatra što se s njegovim djetetom događa, djeca to tumače kao zabrinutost i nesigurnost.

U mjesecu rujnu smo djecu upoznali s jeseni te jesenskim plodovima kroz razne aktivnosti. U listopadu smo obilježili Dane kruha te Dan jabuka. Za Dane kruha djeca su upoznata s pekarskim proizvodima te od čega se radi kruh, tako su razvijali finu motoriku ruke miješenjem i oblikovanjem slanog tijesta te učili prigodne pjesmice, a za Dan jabuka smo kroz razne didaktičke, likovne i istraživačke aktivnosti približili važnost jabuke. Ovaj mjesec kroz razne poticaje učimo o bojama.

Odgojiteljice Višnja i Renata