„Putovanje“ Limača u prapovijesno doba

Prateći dječji interes, odlučili smo se i ovaj tjedan u skupini „Limači“ baviti temom prapovijesti te od ove teme napraviti jedan mali projekt.

Istražujući i proučavajući enciklopedije i povijesne udžbenike, Limači su upoznali nove pojmove poput fosila te imena vrsta dinosaura. Budući da su usvojili naziv fosila, jedan cijeli dan smo odlučili posvetiti upravo fosilima – tražili su fosile u pijesku, izrađivali fosile pomoću štapića za uho i ljepila, utiskivali dinosaure u domaći plastelin te tako samostalno napravili fosile.

Poseban interes pokazali su za kaširanje balona, odnosno izradu dinosaurovih jaja. Privukla ih je drugačija likovna tehnika i sam pojam „velikog jajeta“, a samim time razvijali su likovni senzibilitet za različita likovna sredstva i materijale.

Zajedno sa svojim odgojiteljicama prikupljali su nekoliko dana kartonske tuljce od toaletnog papira i papirnatih ubrusa te sastavili kostur dinosaura koji je upotpunio već postojeći „centar pećine“. Za vrijeme kišnog dana odlučili smo napraviti kino u sobi dnevnog boravka te pogledati animirani film „Dobri dinosaur“. Zamračenom prostorijom te uživanjem u grickalicama, odgojiteljice su djeci pokušale osigurati ugođaj prave kino dvorane.

Budući da smo istražujući razne izvore naučili da ljudi u prapovijesno doba nisu živjeli opskrbljeni raznim pomagalima i materijalima kao mi danas, nastojali smo tijekom ovog tjedna kod djece osvijestiti racionalno i odgovorno korištenje likovnog materijala te ih potaknuti da spoznaju važnost vlastite odgovornosti za čuvanje vrtićkih, ali i osobnih stvari. U svim aktivnostima probudili su svoj „istraživački duh“ i maštu te svojim idejama dodatno nadograđivali već postojeće aktivnosti.

Odgojiteljice: Tina Han i Katarina Đurđević