TOČKICE MOGU, ZNAJU I HOĆE!

Poticanje samostalnosti u dječjem vrtiću važan je dio svakodnevnog života te odgojno-obrazovnog plana i programa. Odgojitelji već od jasličke dobi djecu potiču na neke samostalne aktivnosti, npr. pospremanje igračaka, penjanje uz stepenice, silaženje niz stepenice, izuvanje i obuvanje obuće, samostalno pranje ruku (od puštanja vode, uzimanja sapuna, zatvaranja vode, brisanja ruku), samostalno jedenje i pijenje iz čaše, pospremanja stola nakon ručka, skidanje i oblačenje odjeće i sl.

Važno je i korisno za dijete da se odgojitelji i roditelji usklade s očekivanjima od djeteta vezano uz razvoj samostalnosti. Djeci je potrebno dati dovoljno vremena da savladaju svaku aktivnost kako bi se osjećali ponosno i uspješno. Na individualnim sastancima s odgojiteljem uvijek možete saznati informacije i pojedinosti o razini samostalnosti vašeg djeteta te dobiti savjet kako unaprijediti ili potaknuti razvoj neke vještine kako bi vaše dijete bilo samostalnije.

Samostalnost i samopouzdanje se razvija i kroz druženje s vršnjacima, stoga je važno naučiti dijete važnim društvenim vještinama dijeljenja, razmjenjivanja i poštivanja pravila kako bi druženje s drugom djecom bilo užitak, a ne sukob. Samostalnija djeca te ona sa razvijenijim socijalnim vještinama bolje su prihvaćena od vršnjaka što stvara podlogu za daljnji razvoj samopouzdanja, a time i samostalnosti.

Vježbajte vještine samostalnosti sa svojim djetetom.

  • Pokažite vještinu i onda budite strpljivi
  • Ohrabrujte i potičite dijete
  • Dajte mu vremena i priliku za vježbanje. Verbalno i neverbalno izrazite zadovoljstvo
  • Ohrabrite dijete kod neuspjeha
  • Pohvalite i mali pomak
  • Budite dosljedni
  • Ljutnja zbog sporosti ili grdnja zbog nespretnosti dovode do gašenja interesa za vježbu i bezvoljnosti.
  • Svakodnevne aktivnosti treba vježbati SVAKODNEVNO.

Kao što već znamo kroz poticanje samostalnosti dijete stječe pozitivnu sliku o sebi, a neuspjesi, ponovni pokušaji i novi uspjesi tome pridonose.

Sve što može, dijete i mora napraviti samo” M. Montessori

                                                                    ODGOJITELJICE: Renata Dorić

                                                                                          Višnja Matovina