„Zdravi tjedan“ kod Limača

Tijekom ovog tjedna bavili smo se temom „Zdravlje“. Svaki dan posvetili smo se određenom području važnom za zdravlje – higijena, zubi, prehrana… Spoznaje o važnosti higijenskih navika proširili smo kroz razne eksperimente i postali svjesni moći i brzine širenja bakterija te koliko je zaista važno pravilno prati ruke.

Detaljnije o zubima naučili smo uz pomoć zdravstvene djelatnice J.R. (mliječni i trajni zubi, dijelovi zuba, koliko često je potrebno mijenjati četkicu, posjećivati zubara i prati zube). Usvojili smo nove pojmove poput karijesa, čeljusti, zubne cakline, krune… Nakon razgovora s našom zdravstvenom djelatnicom uslijedio je i praktični dio – pranje zubi. To je izazvalo jako velik interes i oduševljenje svakog djeteta jer je svatko mogao od kuće donijeti svoju četkicu i pastu za zube.

Razne slikovnice pomogle su nam da djeci na zanimljiv način približimo važnost brige o vlastitom zdravlju. Djeca su samostalno izradila piramidu pravilne prehrane, a cilj ove aktivnosti bio je razviti kod djece svjesnost o važnosti odabira kvalitetnih namirnica koje pozitivno utječu na njihov rast i razvoj, ali i umjerenosti pri konzumaciji svih namirnica.

Kroz sve ove aktivnosti naglasak nije bio samo na usvajanju novih spoznaja vezanih uz zdravlje, već i na razvoju samostalnosti i neovisnosti u zadovoljavanju potreba (fiziološke potrebe, osobna higijena).

Odgojiteljice Tina Han i Katarina Đurđević