Cvjetići u bojama

Prepoznavanje i imenovanje boja je vještina vizualnog razlikovanja za čiji je razvitak potrebno vrijeme. Povezivanje raznih predmeta u okruženju s bojama može biti zbunjujuće za djecu, a vještina se razvija samo promatranjem i vježbom.

Učenje boja od malih nogu ima nekoliko prednosti:

  • Učenje boja pomaže mališanima da razviju kognitivne, mentalne i kreativne vještine.
  • Mala djeca kroz boje uče uspostavljati veze; na primjer, zelena se može povezati sa sirovom bananom, dok žuta sa zrelom.
  • Prepoznavanje boja poboljšava jezične vještine male djece. Kada nauče prepoznavati i imenovati boje, moći će se bolje izraziti.
  • Poznavanje boja poboljšava matematičke vještine koje uključuju logiku, razvrstavanje, uspoređivanje, organiziranje i uparivanje.
  • Određene aktivnosti s bojama, pomažu mališanima da se opuste.
    Istraživanje i razumijevanje boja može učiniti malu djecu boljim učenicima poboljšavajući njihov raspon pažnje.

Vizualna obrada naših mališana počela je u dva ključna područja: a to su oblici i boje. Razvrstavanje oblika ili boja izvrstan je način za bolju vizualno motornu koordinaciju i razvoj vještina logičkog razmišljanja. Koristili smo didaktičke igračke za razvrstavanje. Istaknuli smo krugove, pravokutnike, trokute i kvadrate te pomogli našim mališanima razumjeti nazive oblika i uskladiti odgovarajuće oblike. Djeca su od geometrijskih tijela izrađivala: dvorac, kuću i sl.

Učenje boja počeli smo razvrstavanjem i uparivanjem predmeta koji su jednake boje. Za aktivnosti (za igru) razvrstavanja i uparivanja, djeci nudimo različite materijale (tuljci od kartona, špatule, pompone, kockice, slamčice, perle u boji). Provođenjem aktivnosti „Boje“ započeli smo učenje boja (crvena, žuta, plava, zelena, smeđa, narančasta, ljubičasta i crna) te smo izrađivali sladolede u različitim bojama i igrali raznolike igre pogađanja boja.

Odgojiteljice: Ivana i Marina