Zima u Cvjetićima

Potaknuti smo zimskim vremenskim prilikama, naši su Cvjetići, zajedno sa svojim odgojiteljicama, preslikali zimske uvjete i u prostor našeg vrtića. Cvjetići su razgovarali o hladnoći, ledu i snijegu. Čitajući slikovnice i proučavajući fotografije zaključili su kako ga najviše ima na polovima ( Sjeverni i Južni ). Saznali su koje životinje tamo obitavaju, ima li ljudi i čime se bave, čime se životinje hrane, gdje žive pingvini itd.

Razgovarali smo o zimi u našem kraju i što nam je potrebno za zimu, upoznavali su odjevne predmete koji nas griju zimi: šal, kapa i rukavice. Napravili smo centar zime s životinjama sa Sjevernog pola, iglu, loptice su nam služile kao grude. Hranili smo pingvine itd.

Svoje oduševljenje snijegom i zimskim aktivnostima pokazali su boravkom na otvorenome. Boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički i senzorički razvoj djeteta. Djeca u neposrednom kontaktu sa snijegom i ledom dobivaju mogućnost razvijanja taktilne percepcije te na taj način smanjuju taktilnu preosjetljivost. Tjelesni pokret i senzorika od najranijeg djetinjstva sudjeluju u poticanju optimalnog razvoja mozga i živčanog sustava.

U pričama o zimi, djeci se najviše svidjela slikovnica: „Zeko i potočić“ te pjesme: „Pahuljice“ i „Padaj padaj snježiću“. U spoznavanju vanjskog svijeta i događaja oko nas, našim Cvjetićima pomažu odgojiteljice koje im omogućuju da istražuju nove sadržaje, prvenstveno svojim osjetilima.

Odgojiteljice: Ivana i Marina