Tjedan u Zečićima

Protekli tjedan u Zečićima započeli smo obilježavanjem svjetskog dana čitanja i pričanja bajki 26. veljače. Pročitali smo Crvenkapicu i analizirali ju. Prisjetili smo se i ostalih bajki i njihovih likova te ih komentirali.

Einstein je rekao: „Ako želite da vam dijete bude inteligentno, čitajte mu bajke, a ako želite da bude još inteligentnije čitajte mu još više bajki <3

Bajke su važne za djecu svih uzrasta. Od ranog djetinjstva uče razlikovati dobro od zla, na djeci razumljiv način prikazuju se moralne vrijednosti: iskrenost, poštenje… Uče o posljedicama lošeg ponašanja i loših djela.

Čitajući bajke kod djece razvijamo vještinu slušanja; koncentraciju i kreativno mišljenje te obogaćujemo djetetov rječnik. Cijeli tjedan u Zečićima bio je u znaku boja. Učili smo i ponavljali od prije naučene boje. Osmišljavali smo i igrali razne igre prepoznavanja i sortiranja različitih predmeta po bojama.

28. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja. Od malih nogu bitno je djecu učiti empatiji, suosjećanju, ravnopravnosti, prihvaćanju različitosti te uvažavanju tuđih potreba. To je vrlo važno da bi se smanjio broj vršnjačkog nasilja u kasnijoj dobi. Razgovarali smo o tome na njima prilagođen način. Suština je vrlo jednostavna i čak i najmanja djeca ju razumiju. Ni jedno dijete ne dođe na svijet nasilno ili agresivno. Vrlo je bitna okolina u kojoj dijete odrasta, koliko mu se ljubavi i pažnje posvećuje, koje su obiteljske vrijednosti i način odgoja.

Obojili smo svoje ružičaste majice i izložili ih u našoj sobi dnevnog boravka. Puno vremena provodimo vani, a uputili smo se i u prvu dužu ovogodišnju šetnju. Zečići su bili izvrsni i zainteresirano su promatrali okolinu kojom smo prolazili. Od sad će to postati naša rutina koju ćemo učestalo ponavljati.

U moru aktivnosti i učenja, uvijek mora biti dovoljno prostora za slobodnu igru. U njoj naši Zečići pokazuju svoju maštu i kreativnost te međusobnu povezanost i zajedničku igru. Sve više sudjeluju u zajedničkim igrama koje sami osmišljavaju i uživaju u društvu.

Odgojiteljice Ružica i Mirela