„Cvjetići” razvijaju svoju socijalnu kompetenciju

smart

Socijalna kompetencija djeteta razvija se od najranije dobi. Najvažniji čimbenici njezinog razvoja su obitelj, a potom odgojitelji u vrtiću i vršnjaci. U obitelji dijete započinje učenje temeljnih životnih vještina te stvara emocionalnu privrženost koja će mu pomoći da stvara zdrave odnose s drugima te da nema problema u socijalizaciji. Interakcija s vršnjacima je važna jer dijete kroz interakciju i igru s vršnjacima uči socijalna pravila, usavršava socijalne vještine te stvara prijateljstva. Odrasli svojim primjerom najbolje utječu na djetetovo ponašanje. Djeca moraju imati primjer pravilnog ponašanja i zdravih socijalnih odnosa kako bi lakše razvijali svoju socijalnu kompetenciju.

Zato je važno da su roditelji, odgojitelji i ostale odrasle osobe u djetetovom okruženju svjesne vlastitog utjecaja na razvoj socijalne kompetencije djeteta i da stalno preispituju vlastito ponašanje kako bi pružili pozitivan model i podršku djetetu u razvoju socijalne kompetencije. Također je važno prilagoditi pristup svakom djetetu pojedinačno te mu pružiti podršku koja je potrebna za njegov razvoj jer razvoj socijalne kompetencije je individualni proces u kojem neka djeca socijalnu kompetenciju razvijaju brže, a nekoj djeci treba više vremena kako bi je razvili.

Socijalna kompetencija pomaže djeci da budu sigurna u sebe, prihvaćena od drugih, da razumiju sebe i druge te da se lakše izražavaju i rješavaju konflikte. Veća je vjerojatnost da socijalno kompetentna djeca u budućnosti budu uspješnija u obrazovanju, karijeri i da imaju sretniji život nego djeca koja nisu socijalno kompetentna. Razvoj socijalne kompetencije je dugoročan proces te zahtjeva uloženo vrijeme, energiju i napore kako bi djeca postala samouvjereni, empatični i uspješni pojedinci. Razvoj socijalne kompetencije djece rane i predškolske dobi je ključan za djetetov cjelokupni razvoj.

Uz fotografije na kojima je prikaz pozitivnog razvoja socijalne kompetencije u našoj skupini, pozdravljaju vas vaši „Cvjetići” i njihove odgojiteljice Finka Jajalo i Marina Holec! 🙂