FEBRILITET (POVIŠENA TEMPERATURA ) KOD DJECE

Povišena tjelesna temperatura je prirodni način obrane organizma  od uzročnika bolesti. Zato se preporučuje snižavati tjelesnu temperaturu tek kada poraste iznad 38. 0 C mjerena pod pazuhom i 38,5 C mjerena rektalno. Suvremene preporuke su snižavanje tjelesne temperature onda kada dijete pokazuje znakove klonulosti i promjene raspoloženja.

Djeca s povišenom tjelesnom temperaturom ne smiju boraviti u vrtiću.

Kada mjeriti temperaturu?

Temperatura se mjeri uvijek kada se dijete čini toplim, kad je mirnije, cendravo, slabijeg apetita ili kada postoje drugi znaci bolesti (povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo). Određivanje tjelesne temperature samo opipom djeteta se ne preporuča. Djeca s visokim temperaturama imaju hladne okrajine i čelo zbog zakazivanja centra za reguliranje tjelesne temperature. Visoke vrućice mogu dovesti do neželjenih posljedica kao što je dehidracija. Najbolji znak manjka tekućine je pojava suhoće usnica i jezika koji postaje bijel.

Kako mjeriti temperaturu?

Kod djece do godine dana preporuča se mjeriti temperaturu rektalno (u guzi) stavljanjem užeg dijela toplomjera u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god vrijednost raste (obično 2-3 minute). Kod veće djece uži kraj toplomjera se stavlja u središte pazuha, koje smo prethodno osušili, potom se nadlaktica prisloni uz tijelo. Mjerenje traje do 10 minuta.

Normalna tjelesna temperatura mjerena rektalno je oko 37,5 C a pod pazuhom do 37 0 C. Ako je dijete aktivno (plač, hranjenje, kretanje) ili ako je u toplom okruženju ili pretoplo obučeno, tjelesna temperatura koja se izmjeri rektalno može biti i 38 0 C.

Temperatura se može snižavati lijekovima i hlađenjem. Od lijekova se preporuča davanje paracetamola (u obliku sirupa ili čepića) i ibuprofena, pri čemu se treba strogo pridržavati uputa o dozama koje se mogu dati.

Ako ste primijeti da dijete ima visoku temperaturu, treba ga odmah razodjenuti i dati mu lijek za snižavanje temperature-antipiretik

Prostorija u kojoj dijete boravi treba biti rashlađena na 22,0 C,a dijete je potrebno odjenuti u laganu pamučnu odjeću. Nakon davanja lijeka za snižavanje vrućice preporuča se pričekati dvadesetak minuta prije negoli dijete počnemo hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici. U ovom periodu će lijek za snižavanje temperature zakočiti centar za drhtanje.

Najbolje je napuniti kadicu s vodom temperature oko 37 0C ( tj 2-3 stupnja niže temperature od temperature tijela) i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i polagano hladi. Mogu se koristiti i oblozi na ruke i noge. Postupak snižavanja temperature ponavljati dokle god je potrebno.

Budući da u temperaturi dijete treba mnogo više tekućine (dnevna potreba za tekućinom se povećava i do dvostrukih količina), veoma je važno napajati ga čajem, sokom ili vodom sobne temperature.

Potrebno je imati kod kuće lijek za snižavanje temperature prije negoli se dijete razboli!

Kada se treba odmah javiti liječniku?

Ako je temperatura viša od 40.0 C, preporuča se istoga dana potražiti liječničku pomoć jer također može biti znakom težih bakterijskih infekcija. Tresavice (jako drhtanje) u vrijeme porasta temperature, pojava osipa i/ili loše opće stanje djeteta svakako su indikacija za odlazak pedijatru.