NAJČEŠĆE BOLESTI U VRTIĆU

Bolesti respiratornog sustava: rinitisi – upale nosne sluznice, sinusitisi – upale sinusa, tonzilitisi – upale ždrijela i mandula, otitisi – upale uha, laringitisi – upale glasnica, bronhitisi – upale bronhalnog stabla, pneumonije- upale pluća.

Rinitisi i sinusitisi su bolesti čiji je simptom curenje nosa – kod djece  počinje curiti nos , a samo se izgled sekreta mijenja i nos je  začepljen povremeno. Kašalj je također vezan uz sekreciju iz nosa, jer se sekret pri ležanju na leđima slijeva iz nosa u grlo. Upale grla se manifestiraju jarko crvenim ždrijelom , bolovima i peckanju pri gutanju. Upala uha prepoznaje se po bolovima u uhu i iza uha na dodir. Obično joj predhodi curenje nosa ili začepljen nos.

Prehlada

Najčešća dječja respiratorna  bolest je prehlada, koja se može javiti tijekom cijele godine ali najčešće se javlja zimi. Djeca obole od prehlade 7- 10 puta godišnje. Prehlada nije gripa i važno je naučiti razlikovati je od gripe.

Simptomi prehlade su: šmrcanje, začepljen nos, kihanje, kašljanje, umjereni bolovi u grlu,blago povišena temperatura, gubitak apetita i umor. Liječi se simptomatski.

RAZLIKA U SIMPTOMIMA PREHLADE ,GRIPE I KORONA VIRUSA

Zarazne bolesti probavnog trakta:

Proljev i povraćanje su simptomi mnogih virusnih ili bakterijskih bolesti probavnog takta koje su također dosta česte u vrtićima. Većinu takvih bolesti roditelji mogu liječiti sami kod kuće. Opasnost od tih simptoma je dehidracija kojoj su naročito sklona mala djeca. Osnovna terapija je nadoknada tekućine, tj. davanje djetetu dovoljno napitaka u obliku čaja ili vode  i rehidracijske soli i elektrolite (ORS-oralna rehidracijska otopina). Preporučuje se čaj od šipka a ORS otopina se kupuje u apoteci bilo u obliku gotovih napitaka ili u obliku praška koji se otapaju u vodi ili čaju neposredno prije uzimanja. Dobro je davati i probiotike (dobre bakterije) koji normaliziraju crijevnu floru. Također se kupuju u apoteci bez recepta.  Potrebno je djetetu ponuditi laganu hranu, ono što voli,a masne, slatke i teške namirnice bolje je izbjegavati. Djetetu će odgovarati blago slani okus pa mu ponudite da gricka štapiće ili nešto slično. Treba pratiti opće stanje djeteta,mjeriti temperaturu redovno i snižavati mu temperaturu ako je prisutna. Virusne bolesti prolaze za par dana, a ako traju duže treba se javiti pedijatru i učiniti dodatnu obradu.

Bolesti s osipom

Vodene kozice i šarlah su najčešće bolesti s osipom, ali su moguće i virusne bolesti popraćene osipom. Svaki je osip drugačiji. Pojava osipa, osobito kod febrilnog djeteta, znak je da morate pedijatru.

Crijevne parazitarne bolesti i ušljivost također se mogu periodično pojaviti u vrtiću , a uz to se i mnoge kronične bolesti prvi puta pokažu ili se pogoršaju u vrtiću.

Konjunktivitis

Upala oka ili konjunktivitis izaziva osjećaj nelagode u oku, svrbež, crvenilo i natečenost, a uzrokuju je bakterije ili virusi. Konjunktivitis je izrazito zarazna bolest kod male djece, a prenosi se izravnim kontaktom. Blagi konjunktivitis obično traje oko tjedan dana, a može potrajati i do tri tjedna. Bolest obično prođe ili sama od sebe, ili se liječi terapijom-kapima i mastima za oči koje propiše pedijatar.