NAJČEŠĆE BOLESTI I PROMJENE U USNOJ ŠUPLJINI KOD DJECE

KARIJES MLIJEČNIH ZUBI

S obzirom da mliječni zubi imaju slabije razvijeno mineralizirano tkivo, odnosno caklinu, slabije su otporni na djelovanje bakterija. Samim time skloni su nastanku karijesa uz ostale faktore koji utječu na razvoj karijesa kao što su nedostatak higijene zuba, pijenje zaslađenih sokova, mlijeka, konzumiranje slatkiša…Vrlo je važno očuvati zdrave mliječne zube jer oni čuvaju mjesto i zdravu podlogu na kojoj će se razviti trajni zub. Redovitom i pravilnom oralnom higijenom te posjetima stomatologu, karijes se uoči na vrijeme te je zub lakše sanirati. Osjeti li dijete bol u zubu ili osjetljivost toplo-hladno, potrebno je posjetiti stomatologa.

Karijes se može prevenirati korištenjem adekvatne dječje paste, redovitim pranjem zuba dva puta dnevno. Potrebno je prati zube pola sata nakon jela, 2 minute, posvetiti vremenski jednaku pažnju svim zubima. Važno je koristiti zubni konac dok je dijete dovoljno veliko. Ne nudite djetetu pijenje zaslađenih sokova, mlijeka, ograničite unos slatkiša. Izbjegavajte davati djetetu dudu varalicu ili bočicu između obroka. Ne ližite ili ne jedite djetetovom žlicom dok hranite dijete kako ne bi došlo do prijenosa bakterija.

AFTE

Najčešća promjena u usnoj šupljini kod djece su afte. Male, bolne, bijele ili žute  ranice crvenih rubova pojavljuju se najčešće na unutarnjoj strani usana, sluznici obraza, jeziku, mekom nepcu i na dnu usne šupljine. Pritom se javlja bolno i otežano gutanje i žvakanje, bol i pečenje. Bolest traje 1-2 tjedna. Afte se javljaju kao posljedica oslabljenog imuniteta, umora, stresa, nedostatak vitamina i minerala, mehaničke ozljede i anemije. Liječenje afti zahtjeva upotrebu anestetičkih i antiseptičkih otopina koje smanjuju bolnost i sprječavaju daljnju upalu – npr. Anaftin, Gengigel proizvodi, čaj od kadulje…

GINGIVITIS – UPALA DESNI

Gingivitis nastaje nakupljanjem zubnog plaka na površini zuba i uz desni. Plak je ljepljivi sloj sačinjen od ostatka hrane i bakterija. Neredovitom higijenom zuba pretvara se u zubni kamenac te na taj način oštećuje desni. Zbog toga dolazi do oticanja desni, crvenila, bolnosti, krvarenja desni te neugodnog zadaha. Liječenje se provodi uklanjanjem plaka te redovitom i pravilnom tehnikom pranja zubi.

HERPETIČNI GINGIVOSTOMATITIS

Bolest koja je uzrokovana herpes simplex virusom tipa 1. Najčešće se javlja kod djece u dobi od 2-4 godine. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, slabost, bol, pečenje usne šupljine, na jeziku, nepcu i zubnom mesu pojavljuju se mjehurići koji pucaju zbog čega nastaju bolne ranice. Kod djece navedeni simptomi izazivaju plač, razdražljivost, odbijanje jela i hidracije zbog čega su u riziku za dehidraciju. Bolest se liječi antivirusnim lijekovima te simptomatski – snižavanje temperature, terapija protiv bolova, antiseptičke otopine te uzimanje dovoljno tekućine.

HERPES LABIALIS „ GROZNICA

Promjena na usnama javlja se bez općih simptoma bolesti. Ponekad se dan-dva prije pojave simptoma mogu javiti svrbež li peckanje usne. Lokalno na usni javljaju se mjehurići koji se grupiraju u grozdove. Liječi se antivirusnim sredstvom koje se lokalno primjenjuje izravno na bolno mjesto, odnosno na promjenu. Pritom je važno redovito i temeljito prati ruke. Sama pojava može biti izazvana padom imuniteta ili iscrpljenošću.

ORALNA KANDIDIJAZA

Gljivično oboljenje usne šupljine koje se manifestira u obliku bjelkastih naslaga na sluznici obraza i jezika. Promjenu uzrokuje gljiivca Candida albicans pa se bolest liječi primjenom antimikotika lokalno na jezik,  usnu šupljinu. Najčešće je posljedica česte i dugotrajne primjene antibiotika i loše higijene usne šupljine.