Vodene kozice – varičele

Vodene kozice ili varičele su izrazito zarazna ali blaga bolest koja se najčešće javlja i preboli u dječjoj dobi, a mogu oboljeti i odrasli.

Jednom stečeni imunitet nakon preboljevanja vodenih kozica je doživotan. U nekim slučajevima virus ostaje prikriven pa se kasnije tokom života javi u obliku druge infekcije- kao herpes zoster.

Uzročnik bolesti varicella zoster virus širi se kapljičnim putem, kontaminiranim predmetima, kontaktom s oboljelom osobom.

Od kontakta s oboljelom osobom pa do pojave prvih simptoma potrebno je 10-21 dan. Prvi simptomi koji se mogu uočiti kod djeteta su opća malaksavost, umor, povišena temperatura. Nakon toga pojavljuje se crveni osip koji se pretvara u plikove-mjehure pune bistre tekućine. Ti mjehurići pucaju i na tom mjestu nastaju krastice. Javlja se i svrbež kože.

Osip odnosno kozice prvo se pojavljuju na trbuhu, pa se šire na vrat, lice, ruke, noge, vlasište, spolne organe a mogu se pojaviti i u ustima i uhu.

Oboljelo dijete zarazno je dva dana prije izbijanja kozica pa sve dok se zadnji mjehur ne pretvori u krasticu i ne osuši.

Liječenje vodenih kozica provodi se prema uputi liječnika, losionima koji ublažuju svrbež kože, te paracetamolom ako dijete ima povišenu temperaturu. Nikako nemojte djetetu davati aspirinske preparate. Također je preporučeno tuširanje toplom vodom te sušenje kože nježnim tapkanjem ručnikom. Neka dijete ima obučenu laganu, pamučnu odjeću i boravi u prostoriji s optimalnom temperaturom sobe. Vrućina i znoj pogoršavaju svrbež. Vrlo je bitno održavati i higijenu noktiju jer se djeca zbog svrbeža češkaju, a grebanjem prljavim noktima povećava se rizik za sekundarnu infekciju kože. Neka dijete pije dovoljno tekućine – vode, da se spriječi dehidracija. U slučaju kozica u ustima i bolova pri uzimanju obroka, potrebno je djetetu dati lupocet pola sata prije konzumacije jela. Neka dijete miruje za vrijeme bolesti kako bi se lakše izborilo za imunitet.

Za vrijeme trajanja simptoma bolesti, dijete ne smije boraviti u kolektivu.