Šarlah

Šarlah je bolest izazvana beta-hemolitičkim streptokokom grupe A. Bolest je karakteristična za djecu predškolske dobi, stoga se najčešće pojavljuje u vrtićkom kolektivu. Izvor zaraze streptokokom su oboljele osobe koje kapljičnim putem prenose uzročnika na druge osobe. Mjesto ulaska streptokoka u organizam je sluznica nosa i ždrijela.

Inkubacija traje 3-5 dana. U ovoj fazi je dijete infektivno za druge iako ne pokazuje simptome bolesti.

Početni stadij bolesti očituje se naglom pojavom povišene tjelesne temperature, grloboljom, povraćanjem. Ždrijelo je crveno, a tonzile povećane.  Jezik je u svom gornjem dijelu obložen bijelim naslagama, a bočno i pri vrhu je crveno-malinast, povećavaju se limfni čvorovi. Javlja se glavobolja, malaksalost, bolovi u trbuhu i mišićima.

Stadij osipa očituje se pojavom sitnotočkastog osipa nakon 2-3 dana od pojave prvih simptoma. Osip se prvo javlja na vratu, trupu, rukama i nogama, pazušnim jamama, preponama, unutarnjim stranama natkoljenica, a nema ga po licu, dlanovima i tabanima. Na mjestu pojave osipa koža je hrapava, gruba, suha, a sam osip na dodir poblijedi. Obrazi su crveni, a oko usta koža je blijeda. Osip izbija dva dana, nakon čega počinje blijediti i nestaje za tjedan dana.

Stadij ljuštenja se javlja 7-10 dana nakon nestanka osipa ljuštenjem kože naročito ispod pazušnih jama, prepona, dlanova i tabana – naročito vrhova prstiju.

Dijagnoza se postavlja na temelju liječničkog pregleda – kliničke slike, laboratorijskih nalaza, brisa ždrijela, brzim antigenskim testom te uvidom u epidemiološku anamnezu.

Terapija se provodi antibioticima, provodi se simptomatsko liječenje –provođenje mjera za snižavanje temperature, hidracija te mirovanje.

Potrebno je provoditi mjere sprečavanja širenja šarlaha – izostanak bolesnog djeteta iz kolektiva dok traje liječenje i provođenje higijenskih mjera prostora i pojačana higijena ruku, naročito nakon kihanja i kašljanja.