BOLEST ŠAKE, STOPALA I USTA

Bolest uzrokuje Coxsackie virus tip A. Blagog je tijeka. Očituje se pojavom mjehurića u ustima, dlanovima i tabanima te povišenom temperaturom i grloboljom. Bolest se razvija 3-5 dana nakon kontakta s virusom. Širi se kapljičnim putem, putem sline, stolice, izravnim kontaktom s zaraženom osobom.

Bolest počinje povišenom tjelesnom temperaturom do 39 stupnjeva, te grloboljom u trajanju 1-2 dana. Javljanju se mjehurići u usnoj šupljini i jeziku, te osip-nalik prištićima na tabanima, dlanovima te prstima ruku i nogu koji se pretvaraju u mjehuriće . Promjene na koži i sluznici traju do deset dana.

Liječenje bolesti je simptomatsko s obzirom da je u pitanju virusno oboljenje, antipiretik za snižavanje temperature, uzimanje dovoljno tekućine radi otežanog gutanja i mekanije hrane blažeg okusa a za promjene na koži može se primijeniti antibiotska mast ukoliko mjehur pukne.

S obzirom da se bolest najčešće javlja i brže širi u kolektivu, potrebno je provoditi pojačane higijenske mjere- pranje ruku te higijena prostora i prozračivanje prostora.